Wil jij dat je kind na je verlof naar de kinderopvang gaat? Begin dan op tijd met oriënteren. Veel kinderdagverblijven hebben namelijk een wachtlijst. Vooruitdenken voorkomt dat je in de situatie terechtkomt dat de kinderopvang die jij nou net helemaal zag zitten geen plek meer heeft voor jouw spruit. De verschillen tussen kinderdagverblijven zijn groot. Om kinderdagverblijven goed te kunnen vergelijken, moet je meerdere locaties bezoeken. In dit artikel vind je 8 punten waar je op moet letten bij het kiezen van een kinderopvang. Dat maakt het meteen een stuk overzichtelijker: het is immers al moeilijk genoeg!
1. Hoe ziet de opvang eruit?
Als je er bent, kijk dan even goed om je heen. Hoe veel ruimte is er? Zie jij je kind hier al achterblijven terwijl jij naar je werk gaat? Hoe ziet het speelgoed eruit, kan je kind buiten spelen en waar gaat je kind straks slapen? Zorg dat je in alle ruimtes een kijkje neemt en vergeet niet om kritisch na te gaan of je alles schoon en netjes vindt
2. Het type groep
Je hebt twee typen groepen: verticale en horizontale groepen. Verticale groepen zijn samengesteld uit kinderen van tussen de 0 en 4 jaar. Hierdoor lijkt zo’n groep meer op een gezinssituatie, waarin broertjes en zusjes ook een andere leeftijd hebben. In een verticale groep leert je kind omgaan met kinderen van alle leeftijden.
In horizontale groepen zijn alle kinderen net zo oud. Het voordeel hiervan is dat de begeleiders meer aandacht kunnen besteden aan wat kinderen in een bepaald stadium van ontwikkeling nodig hebben.
Er is geen beste keuze: waar het om gaat, is dat je de verschillen kent. Dan kun je kiezen voor het type groep waar jij je als ouder het beste bij voelt.
3. De dagindeling
Er zijn heel veel verschillende manieren waarop een kinderopvang de dag kan indelen. Het is dan ook goed om na te gaan of de aanpak die een kinderopvang kiest, past bij het dagritme van jouw kind. Het is voor je kind (en voor jou!) ontzettend fijn als het thuisritme en het opvangritme op elkaar aansluiten.
4. Communicatie
Als je kind naar de kinderopvang gaat, kom je er niet onderuit dat er regelmatig communicatie is tussen jou en de opvang. Het is belangrijk dat dit gebeurt op een manier waar jij je prettig bij voelt. Vraag dus zeker na hoe jij straks op de hoogte gehouden wordt van de gang van zaken rondom het kinderdagverblijf en natuurlijk: van de dingen die jouw kind meemaakt. Het is ook goed om te checken hoe de opvang omgaat met sociale media. Je wilt natuurlijk wel dat ze jou om toestemming vragen voordat ze foto’s van jouw kind gebruik op hun website, Facebook of Instagram.
5. Mogelijkheden bij ziekte
Ieder kind wordt weleens ziek. Het is belangrijk om te weten wat het beleid van de kinderopvang is in geval van ziekte. Op sommige kinderdagverblijven zijn zieke kinderen helemaal niet welkom, terwijl het beleid op andere kinderdagverblijven is dat je kind pas thuis moet blijven als hij of zij zich echt te slecht voelt om mee te doen aan de activiteiten of te veel verzorging nodig heeft. Het is goed om na te vragen of ze dan nog een ander type opvang achter de hand hebben, of dat je dan zelf een oplossing zult moeten verzinnen.
6. Locatie
Uiteindelijk ga je je kind heel wat keren afzetten bij de opvang nog voor je naar je werk gaat en weer ophalen als je na een lange dag werken weer naar huis gaat. Als je de mogelijkheid hebt, kan het dan ook een hoop schelen als je een kinderopvang kiest die op de route van je werk naar huis ligt.
7. Kosten
Voor veel ouders is de kinderopvang een behoorlijke uitgave. Breng dus ook zeker goed voor jezelf in kaart welke kosten er bij de verschillende kinderdagverblijven komen kijken. Het is belangrijk om kritisch te kijken wat er in de kosten inbegrepen zit en goed uit te vragen welke kosten er nog bijkomen. Denk aan luiers, eten en extra activiteiten. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.
8. De klik
Uiteindelijk is misschien wel niks zo belangrijk als dit laatste aandachtspunt: is er een klik? Klinkt misschien soft, maar uiteindelijk wil je je kind natuurlijk alleen ergens achterlaten waar het helemaal goed voelt. Je kind voelt dat ook feilloos aan en zal zich daardoor veel sneller helemaal op zijn of haar plek voelen.
Conclusie
Kortom: er zijn een hele hoop punten om op te letten bij het kiezen van een kinderopvang. Geef jezelf de tijd om alle punten rustig na te lopen en onthoud dat een kinderopvang uiteindelijk vooral ook goed moet voelen.