Bij het inrichten van een kinderdagverblijf komt veel kijken. Het is een zorgvuldige taak waarbij visie en veiligheid samen moeten komen. Een goed doordacht ontwerp draagt immers bij aan het welzijn en ontwikkeling van kinderen. Om je op weg te helpen, hebben we een blog geschreven met waardevolle tips en tricks die je hierbij kunnen ondersteunen.
Alle feiten op een rij
Het is allereerst belangrijk om een team samen te stellen dat de leiding over het project neemt. Dit team verzamelt de wensen van collega’s en ouders en fungeert als aanspreekpunt voor leveranciers en partners. Begin met het vaststellen van de huidige situatie. Gaat het om nieuwbouw of herinrichting? Wat is de samenstelling van de groepen? Wat werkt goed en wat kan beter? En wat is jullie visie op het jonge kind? Een moodboard kan helpen om deze ideeën visueel te maken en overzichtelijk samen te brengen.
To do:
- Stel een projectteam samen.
- Breng de huidige situatie in kaart.
- Maak een moodboard om jullie visie en wensen duidelijk vast te leggen.
- Gebruik dit plan om jullie wensen aan de leverancier te communiceren.
Kleurgebruik
Kleuren spelen een grote rol in de beleving van zowel de kinderen als de pedagogisch medewerkers. Waar vroeger vaak gekozen werd voor felle en vrolijke kleuren, zie je nu een verschuiving naar rustige en natuurlijke tinten. Zachte kleuren zoals blauw en groen brengen rust en bevorderen ontspanning. De uitdaging is om een balans te vinden tussen stimulerende en kalmerende kleuren. Decoratie zoals posters, kinderkunstwerken, planten en educatieve afbeeldingen dragen daarbij ook bij aan een leerzame en inspirerende omgeving.
Creëer een stimulerende omgeving
Een kinderdagverblijf moet een vertrouwde plek zijn waar kinderen zich veilig voelen en uitgenodigd worden om te leren en spelen. Richt verschillende hoeken in die specifieke activiteiten stimuleren. Denk aan een leeshoek met kussens en boekenkasten, of een bouwhoek met blokken en constructiespeelgoed. Daarnaast kan een rustige ruimte, waar kinderen zich even kunnen terugtrekken van grote waarde zijn.
Functionele inrichting
Bij het kiezen van meubels staan functionaliteit, veiligheid en uitstraling centraal. Meubels op kindhoogte stimuleren de zelfstandigheid van kinderen. Ze kunnen zelf kiezen welk speelgoed of boek ze pakken. Lage tafels en stoeltjes zorgen ervoor dat kinderen zelf een zitplek kunnen kiezen. Houd hierbij ook rekening met de ergonomie voor pedagogisch medewerkers. Laag meubilair kan rugklachten veroorzaken. Een leidsterstoel, zoals de TuRu-Sit, kan hierbij een oplossing zijn, door ondersteuning te geven aan de bekken tijdens het laag zitten.
Conclusie
Het inrichten van een kinderdagverblijf is een complexe taak waarbij verschillende aspecten in balans moeten zijn. Veiligheid, functionaliteit en het stimuleren van de ontwikkeling van het kind staan hierbij centraal. Werk samen met je team om een duidelijke visie te formuleren en maak gebruik van de expertise van leveranciers en inrichtingsspecialisten om een omgeving te creëren die zowel praktisch als inspirerend is.